måndag 16 maj 2011

Hur fin som helst

Här är "Belöningen" som jag lovade att visa er för si så där 10 dagar sedan. Bättre sent än aldrig...

ENVIROSAX eco-friendly bag
Vid förra barnmorskebesöket så tog jag putt i fingret (något jag inte gjort på säkert 15år) och belönade mig därför med en liten present. Nämligen en übersöt shoppingkasse från Designtorget med tryck av karusellhästar! Sanna hade med sig precis en sådan när hon var på besök hos mig sist och berättade att den var köpt på Designtorget. Direkt efter barnmorskan så bestämde jag mig för att gå dit och titta efter den. Gissa vad som låg och väntade på mig? Bara en enda med detta tryck fanns kvar och det är klart som korvspad att Apan ska ha en cirkusinspirerad shoppingbag. Eller hur? Detta är den absolut finaste shoppingbag som jag någonsin har sett. Den är som en liten pralin - fast bättre!

Buff buff

Nu har jag lyckats fånga lite av Apans morgongympa på filmklipp. Hela förmiddagen höll han igång och möblerade om i Apkulan. Tyvärr syns kickarna inte lika tydligt på klippet som i verkligheten då bilden från mobilen blir brusig. På det första klippet blev det två sparkar på det andra rör han sig lite då och då...


(Sparkar vid tiden 0:12 på vänster sida och 0:20 över naveln)

(Sparkar t.ex. vid tiden 0:21 på vänster sida och 0:28 närmare mitten av magen, sedan till höger)

Vecka 27


Vecka 27 är här och därmed har vi också klampat in i den sista trimestern. En tredjedel av graviditeten kvar alltså, sedan är Apan färdigbakad! För en vecka sedan passerade vi den magiska 100 dagars gränsen och nu traskar tickern raskt mot noll och snart kan jag nog även mentalt skymta slutet av denna fantastiska resa. Apan är oftast ganska lugn. Han stökar inte runt så mycket och stör mig inte på nätterna. Tidigt varje morgon brukar han köra sin morgongymnastik men sedan håller han sig oftast ganska lugn under dagen. Ju aktivare jag är, desto lugnare är Apan och ju lugnare jag är, desto mer aktiv är Apan. En kompis, Mia, förklarade att bebisen vaggas till söms när man rör sig... och det verkar stämma. När jag sätter mig med benen högt eller lägger mig på mage så att kulan trycks ihop så brukar jag ganska snabbt få mig en buff i sidan och visst känner jag att det blir mer och mer kraft bakom de där små fossingarna. Från att bara ha varit små diffusa rörelser, är det nu mer ordentliga stötar jag får. Men ont gör det inte och blåsan låter han numera bli, vilket jag är väldigt tacksam för.


Magen är inne i en rejäl växtspurt nu och jag kan nästan se hur den växer för varje dag. Magen är ganska exakt 100 cm i omkrets på det bredaste stället, ett helt sjukt midjemått va? Det har helt enkelt blivit en rejäl kula att bära runt på nu och naveln blir plattare och plattare. Den ser tyvärr mer ut som en kattrumpa än en navel nu. Jag har nästan gått upp 400g sedan startvikt så visst har veckans kalasande gett lite effekt på vågen också. Bristningar har jag klarat mig från hittills men de kommer nog snart om magen ska fortsätta att expandera i denna takt.

Men nu till det viktigaste... Håll i er gott folk! Det verkar som om illamåendet har släppt helt denna vecka. Jag har bara mått lite illa vid två tillfällen och det gick över nästan omedelbart. Jag behöver nog inte ens beskriva hur skönt det känns. Tänk om jag kan få slippa detta nu, det skulle vara fantastiskt.

Jag mår väldigt bra i övrigt också, inga krämpor förutom att jag lätt får ont i fötterna (i benen/skelettet) när jag går och står mycket. Mamma köpte ett par nya Ecco sommarskor till mig när hon var och hälsade på i veckan och det känns redan MYCKET bättre än med mina gamla skor. Klackar kan jag bara glömma nu, fötterna protesterar snabbt. Tusen tack för skorna mamma!

Jag har äntligen fått kallelsen till specialistmödravården (pga. hjärtat) så nu antar jag att barnmorskan faktiskt kommit ihåg att skicka i väg båda mina remisser. Jag vet inte exakt vad det är de ska göra för undersökningar, men det visar sig väl när jag väl kommer dit. Kanske ska de bara prata med mig om mina besvär och bedöma om allt är okej eller inte inför kläckningen.

Magbild v. 26+5


Ruinerna av en navel

Bebisen v. 27 
Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är ca 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.
Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidig födsel. 
Källa: Blimamma

Födelsedagsfirande och besök

Nu har det varit stiltje på bloggen i drygt en vecka. Jag har entrat 30år och sidbytet känns alldeles underbart! So far, so good! Jag har haft ett efterlängtat besök av mamma och vi har kutat runt på stan hela dagarna. Ni kan tänka er…det är nästan fem månaders shopping och nöje som jag skulle ta igen denna vecka. Jag har hittat en massa bra kläder, ätit gott och haft trevligt sällskap hela veckan. Det är roligt att traska på stan med mamma för vi gillar att titta i samma typ av butiker. Det var tre år sedan hon var och hälsade på mig sist så vi hade mycket att se på.

Veckan har varit fartfylld och mamma och jag har betat av halva Malmö och i princip hela den västra kustremsan från Ängelholm i norr till Smygehuk i söder. Vädret har varit strålande de flesta dagarna så vi har strosat i parkerna och åkt kanalturen. Igår kväll tog mamma flyget hem men som tur är dröjer det inte så länge innan vi ses igen.

En kanaltur i Malmö hör sommaren till
Paketöppning, omgång 1
Paketöppning, omgång 2
Smörgåstårtorna som R gjorde till mig
Bron över till den bättre sidan
Mamma glassar runt
Åsa och morbror kom också för att fira min dag
De kom färdandes i morbrors lustiga veteranbuss från 1966 som har både eldstad, kök, sovrum
och toalett. Det var inte helt lätt att hitta fickparkerig till en 12 meter lång buss, men det gick.
Jensen's efterrätter går inte av för hackor
Oueens delight.
Frasig våffla med mjukglass, jordgubbssylt, chokladsås och hasselnötskross.
Oasen
Kalasväder som alltid på min födelsedag
En "tam" korp i Smygehuk som jag delade min födelsedagskaka med