fredag 8 februari 2013

Vecka 9

På något vis blir timmar till dagar och dagar till veckor. Bebisen är stor som en jordgubbe. Elliot är en liten solstråle och piggar verkligen upp här hemma. Tröttheten är stor och vi brukar ta oss en liten nätt siesta på 2 timmar mitt på dagen. Den sömnen sitter fint. Illamåndet, orkar ni höra om det? Ett varv till. Det är mer eller mindre konstant över dygnet men ibland har jag mina ljuspunkter och det är ännu inte ett förlamande illamående det handlar om. Nu förstår jag hur många gravida som sagt att de var "SÅ illamående" menar. Jaha, det är det här de kanske kände. De har inte kommit till den andra dimensionen. Där jag var sist. Dit jag fruktar varje dag för att komma igen. Där jag bara kräks och kräks och räks. I veckor som blir till månader.

Det är på sätt och vis ändå en större utmaning denna gång. För nu har jag Elliot att sköta om. Se till att han får i sig mat, får sova, får leka, får busa och sjunga för. Jag kan inte bara dra ett täcke över huvudet på mig och gå i ide. Det krävs att jag är 100% närvarande, hela tiden. Han är det bästa sällskap jag kan tänka mig. Sist kändes det så ensamt. Jag kunde inte träffa vänner, kunde inte ta mig ut och R jobbade så långt bort i Skåne som det bara gick. Nu har jag hela tiden en liten solstråle som skiner hos mig och det gör mig så glad. För utan honom hade jag nog förtvinat.


Bebis

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.
Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.
Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Bebisens kön är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Det som avgör vilket kön din bebis har är om han eller hon har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.