torsdag 20 januari 2011

Vecka 10

Illamåendet fortsätter och jag har inte fått mycket gjort under veckan. Det känns stundvis ganska hopplöst när man ska må så här. Jag vet inte hur många gånger jag upprepar ”Jag mår illa” varje dag. Säkert 100 gånger. Än så länge svarar R tålmodigt mig varje gång, och jag tackar de övre makterna för det där tålamodet som han har bevingats med. Hoppas det går i arv! Känner mig sjuk,..ja, faktiskt riktigt eländig, när jag ligger däckad i soffan med en hink framför mig…men jag siktar in mig på vecka 12, den magiska veckan som ska ta bort illamåendet.

I söndags hade jag en bra dag, jag mådde bra i princip hela dagen och fick på mig både bh och smink (!) och jag passade på att ta mig ut på en liten utflykt till Klagshamn med bilen. Jag satt som en kärring med väskan i knäet och dubbla kräkpåsar beredda. Men trippen var odramatisk och det var riktigt skönt att komma ut en stund.

Inga konstiga humörsvängningar, inget sådant. Känner mig i själva verket lugn som en filbunke. Det börjar bli svårt att få till jeansknappen nu men än så länge har jag mer "mage" bak än fram, om vi säger så. 
Magbild v. 9+4
Bebis vecka 10

Så här dags i graviditeten är fostret 3.2 till 4.3 cm och det är enklare att bestämma fostrets vikt eftersom det börja lägga på sig lite hull. Din bebis har vuxit i en otrolig hastighet de senaste veckorna och nu väger den 5 gram och är stor som ett litet plommon, men på din mage syns ännu inte så mycket. 
Denna veckan är något av en milstolpe i fostrets utveckling. I den tionde veckan är alla delar och organ i kroppen anlagda och nu återstår 'bara' för dem att utvecklas och mogna under resten av graviditeten. Fingrar och tår har vuxit isär och svansen har försvunnit. Fostret har redan utvecklas smaklökar och tandanlag. Hjärnan växer med otroliga 250 000 nya neuroner per minut! Hjärtat är fullt utvecklat, men de externa könsorganen syns inte förrän under nästa vecka, även om testiklarna hos pojkar redan producerar testosteron. 
Källa: Bli mamma