onsdag 16 mars 2011

Vecka 18

Fredag-måndag mådde jag riktigt, riktigt uselt. Igår vände det igen och jag mådde helt okej. Så pass bra att jag lyckades städa undan de värsta dammråttorna från sovrummet och hallen samt tvätta upp ett par gardiner (som kräver handtvätt). Kl 15 drabbades jag av ett helvetiskt illamående och trodde att det var kört igen. Runt två timmar senare upphörde det och jag lyckades få i mig middag och därefter packa ner kartongerna med julsaker i källaren (!) Ja, ni läste rätt. Julsaker. Mitt liv har i princip stått stilla sedan nyårsdagen så igår var helt enkelt första gången jag hade ork att ta mig an det. Solen skiner och det känns helt plötsligt som om det finns hopp – våren är nog äntligen på väg till Skåne!


På menyn denna vecka står det äpplen, Fil och Kellog’s K, keso, BRAVO tropisk juice, limpa från Pågen med krispig gurka och snudd på alldeles för mycket flingsalt.

Förutom illamåendet så mår jag bra, inga andra krämpor so far. Humöret håller sig stabilt och fint och ännu känner jag inte av någon hormonell berg- och dalbana. Halsbränna däremot har jag börjat få lite då och då men det botar jag snabbt med 1-2 Novalucol. Oftast kommer halsbrännan om jag äter paprika eller något starkt kryddat. Det är dock inget stort bekymmer för mig än så länge.

Idag har jag känt ganska många buffar, samma som jag känt i ett par veckors tid. Det är alltid på min vänstra sida och ungefär på samma ställe varje gång. Det händer oftast när jag ligger ner eller sitter med benen högt uppdragna. Jag tror det är någon som sprattlar med sina små fingrar eller tår...men jag är inte helt säker ännu. Kanske är det bara tarmarna som luras?! 

Jag längtar väldigt mycket efter RUL på tisdag. Allt jag önskar är bara att det ska se bra ut, det finns inget jag önskar mer än det. En frisk, fin Apa!


Magbild v. 17+5



Bebisen v. 18
I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.
Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.
Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud. 
Källa: Blimamma