tisdag 31 maj 2011

Knasig tvätt

Min fina "Lill-Knas" passade på att putsa prickarna under tiden matte slurpade i sig eftermiddagskaffet.


Tankar om ärftlighet

Hela förra veckan frossade Apan, R och jag i lasagne med spenat. Jag imponeras ständigt av min sambos gedigna matintag. Hur kan han äta allt detta till lunch + två bitar tårta…och ändå hålla formen? Jag har inte avmaskat honom på länge, det kanske är dags?


Biten till höger är min och Apans lunch…och som ni sett så håller vi inte formen ändå. Låt oss nu hoppas att det är R ämnesomsättning, pigment och hjärna som går i arv till Apan.

Vecka 29

Vecka 29 är snart över och nu är det banne mig trångt i kalaskulan ska ni veta. Jag känner hur Apan sakta kryper allt närmare mina revben. Jag är lite nervös för den dagen när han ska börja tortera dem på riktigt. Istället för att bara känna ”buffar” och sparkar av små mjuka fossingar så känner jag nu hur hela kroppsdelar förflyttar sig i min mage. Jag kan känna släpande rörelser, som en katt som stryker sig mot ett ben, samtidigt som det känns som ett litet "sug" i magen. Jag kan inte känna vad det är för kroppsdelar men ibland misstänker jag att det är ett huvud…eller möjligen en rumpa, en fot…eller möjligen en hand som ger sig tillkänna. Han är fortfarande ganska aktiv och bökar runt en massa. Ibland lyckas han med att sätta hela magen i gungning för ett par sekunder och jag misstänker att det är när han ruskar på huvudet.

Igår på glukosbelastningen så pratade omföderskorna om hur svettiga och svullna vi kommer att vara i sommar. Det är väl inte det jag hade tänkt bli egentligen, men jag verkar inte ha något större val. De såg pillimariska ut när de diskuterade detta och vi andra satt storögt och lyssnade. Det var en annan tjej där som också skulle snittas och hon berättade om hur hon planerade att ”lura” sin man om att läkaren sagt att hon ”tyvärr” inte får städa och sköta diverse hushållssysslor på lång tid efter snittet. Det var ungefär då jag insåg att det skulle vara omöjligt för mig att dra en sådan vals. Jag kan ju knappast lura R om detta…han om någon kommer att vara mån om att jag är uppe och rör på mig så jag inte får proppar. Typiskt!

Jag har börjat få lite kramp i vaderna och i hålfoten på natten när jag sover. Det är ingen monsterkramp vi talar om utan det släpper snabbt och jag somnar om. Annars känner jag ingenting. Halsbrännan är bättre igen och resten av kroppen hänger än så länge med. Ingen foglossning, inga sammandragningar, inga cravings, inga hormonella humörsvängningar, ingenting. Bara lite svårare att sätta på sig strumporna och tungt att böja sig ner för att plocka upp saker från golvet. Jag blir lätt andfådd när jag går och trapporna tar nästan död på mig, men det är helt i sin ordning. Jag har läst att det är så det blir helt enkelt.

På menyn denna vecka står det rårakor, kokt rödbeta med smör (alt. kokt sparris med smör), yoghurtröra med rödlök och en klick rårörda lingon (där jag pillar ur själva lingonen). Jag kör fortfarande med mina veckomenyer. Jag får dille på en maträtt och då äter jag den till både lunch och middag i en vecka, sedan mår jag illa av tanken på att någonsin äta det igen och så byter jag till en annan maträtt. 

I går kväll tog jag min vitamintablett precis innan jag somnade och det verkar ha gått bra. Jag har förmodligen sovit mig över illamåendet. Perfekt om det kan fungera! Jag ska prova att ta en duroferon på samma vis i kväll och se om jag kan sova bort illamåendet av den också. Måste på något vis försöka få upp mitt Hb innan förlossningen…vill ju helst slippa att få blodtransfusion i samband med OP.

Magen v. 28+6




Bebisen v. 29
I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.
Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen. 
Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker. Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover. 
Källa: Growing people