onsdag 7 december 2011

Elliot 4 månader

December är här och det innebär att lillprinsen fyller fyra hela månader. Det innebär bland annat att jag får skapa en helt ny katergori "Elliot 4-6mån" här på bloggen, kul! Hemma i vardagen flyter allt på bra.

Elliot 4 månader

Fyra månader gammal - Vad Elliot gör och kan!
Elliot sysselsätter sig allt bättre och längre stunder på egen hand. (Jag kan nu utöka maxtiden på toaletten från 2-3 min till kanske 5min. Tack, det uppskattas!) Det märks att han undersöker sina saker med händer och mun och intresserar sig för nya saker på ett annat vis. Elliot har fått in snitsen på att rulla från sida till sida när han ligger i sängen eller på golvet.

Den senaste tiden har han börjat att verkligen gapskratta och ge upp små glädjetjut när man skojar med honom. Roligaste leken är vår "pusslek" som går ut på att sitta och skumpa i mammas knä och plötsligt flyga upp för att pussas. På vilket skump pussen sker är helt slumpmässigt, vilket gör det hela extra nervpirrande. Man kan riktigt se hur han sitter och väntar på att skjutas ur stolen. Det är vääääldigt roligt och helst ska pappa sitta vid sidan av och titta på då skrattar Elliot ännu mer och släpper knappt pappa med blicken. Precis som att han vill visa pappa vad han kan. En annan rolig lek är att jag gungar honom i babysittern och plötsligt stannar upp honom och pussar honom. Det är också väääldigt underhållande. Att bli pussad på magen eller vid halsen är också väldigt kul. Då skrattar han tills han kiknar. Elliot har även börjat att mysa med mig på ett annat vis, "står" lutad mot mig i mitt knä och mular in hela ansiktet i min hals och ger ett knorrande läte i från sig, som att han kramas.

Jag upplever inte just att det är några större förändringar som skett denna månad utan förra månaden tog han ett stort utvecklingkliv och nu skulle jag istället vilja säga att Elliot mer har finslipat sina rörelser och koordination. Han är nu väldigt duktig på att få fatt i sina saker och smaka på dem. Vi har även börjat läsa så smått och berätta vad det är för djur och saker i hans små böcker. Han har en favoritbok som han ofta tittar i. Det är kul att se på olika mönster och färger. Den lilla virkade apan, en nyckelknippa och hans lilla snuttelamm är en andra leksaker som står högt i kurs nu.

Jag tror även att Elliot börjar förstå ordet "tutte" eftersom han ofta blir ivrig och smackar när vi säger så. En annan sak som han verkar ha lärt sig är att hålla med båda händerna i mittleksaken i gymmet. Drar man ner nallen så vibrerar den och drar sig upp i snöret igen. Den är ännu för trög för Elliot att orka dra ut själv men med lite hjälp av oss så går det. Jag har dock visat honom hur han ska hålla i den och det verkar nu som att han på egen hand förstår att det är en tvåhandsfattning kring nallen som krävs. :)

Han sover fortsatt bredvid mig i sängen och jag har så svårt att förstå att han en dag ska sova i egen säng. Det är så mysigt att kura ner sig bredvid honom och snusa honom i håret och gosa med de små varma fossingarna. Han äter fortfarande ofta även om det dagtid har glesats ut en aning, tror jag. Jag har slutat att titta på klockan, utan ger bara när han "säger till". det spelar ingen roll om det gått 20 min eller 2h är han hungrig/törstig så får han mat. Jag tror det fungerar bäst då även om det vissa dagar kan bli snudd på extremt. Men tuttandet mättar ju inte bara magen utan behovet av närhet och trygghet också.