måndag 2 maj 2011

Vecka 25

Nu har vi kommit till vecka 25 och nu är livmodern ungefär så stor som en fotboll har jag läst. Ja, det är då inte konstigt att man förr eller senare antar formen av en übermätt barbafigur.

Apan sparkar nu så mycket att det oftast syns utanpå kläderna. Oftast sparkar han upprepade gånger på samma ställe…vänstra sidan är fortfarande favoritsidan men nu känner jag honom lite överallt, uppåt, neråt, till höger, till vänster och bakom naveln. Jag känner honom varje dag nu, flera gånger och jag börjar se ett samband mellan hans aktiva perioder på dygnet. 

Vikten ligger nu på plus minus noll. Jag väger därmed exakt på grammet som jag gjorde innan graviditeten. Får nog knipa igen lite denna vecka så inte vågen börjar skena. På torsdag ska jag till barnmorskan så då får jag förhoppningsvis reda på lite mer om hur jag och Apan ligger till på kurvorna.

Annars kan jag meddela att jag känner mig glad och nöjd med livet. Aptiten har återvänt. Toalettbesöken är frekventare. Jag är tröttare än vanligt och ”flåset” är under all kritik, trappor och längre promenader tar i princip död på mig. Jag är tät i näsan och blöder lätt näsblod (det hade jag aldrig haft innan graviditeten). Jag känner av mer hjärtklappning, men extraslagen är i princip borta. Mina fötterna svullnar lite på kvällarna och jag får lätt ont i rygg, höfter och fötter. Illamåendet håller ännu i sig svagt men det är inte värre än att jag står ut. Har kräkts enstaka gånger de senaste två veckorna, men det får gå. Ja, det är väl ungefär i det skick jag är nu och så här bra har jag inte mått på hela tiden! Hoppas det håller i sig innan eventuella krämpor sätter in på allvar...

Förlossningsuträknare


Menyn är mer varierad nu och det mesta slinker ner...till och med en kopp kaffe ibland. Jag skulle kunna äta Finn Crisp Plus 5 Wholegrain med philadelphiaost både morgon, middag och kväll om jag bara "fick", men jag försöker att hålla mig på mattan. Knapriga saker smakar nu extra gott (nej, jag har inget begär efter murbruk...än). 

Det händer tydligen inte så mycket "roligt" med bebisen denna vecka, han ligger mest och växer till sig. Men det är ju nödvändigt det också.

Magbild v. 24+5

Ser inte ut att ha hänt så mycket senaste veckan.

Bebisen v. 25
Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. 


De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.
Källa: Gravid

Mjukis-bowling

I lördags, precis när vi skulle sätta på oss skorna och gå ut till bilen, så tittar R på mig och utbrister:

- Du börjar få rätt mycket kägelform nu.
- Vad då kägelform?
- Ja, du ser ut som en kägla nu...liksom rund där (och så pekar han på mittpartiet och ritar upp formen av en kägla med händerna i luften.)
- Jaha, tack. Ska vi gå nu?

Ju mer jag tänker på det, ju mer inser jag hur rätt han har... Men vad får han egentligen allt i från? Det måste vara den där hjärnan han har. Den där makalösa hjärnan som tydligen ser saker som varken jag eller någon annan gör. Som ser siffror och geometriska samband ungefär på samma sätt som min hjärna är inställd på att plocka upp smutsiga strumpor från golvet och se att toalettpappret snart är slut på rullen. Ja, det måste vara ungefär så det hänger ihop, fast på ett annat plan...

Jag och mina alter egon