måndag 4 juli 2011

Vecka 34

Vecka 34 är snart till ända och ärligt talat…jag börjar känna en viss stress. Jag behöver tre månader till, minst, för att känna mig klar med allt. Jag som skulle putsa fönster, röja hela vinden…och källaren…och ALLA skåp i lägenheten. Jag som skulle kassera gammalt porslin och skaffa nytt. Jag som skulle plantera om blommor och sy en massa saker till Apan. Hur ska jag hinna? 

Även om jag mentalt inte riktigt hänger med så börjar det rent fysiskt kännas som att det närmar sig. Jag börjar känna mig ganska stor nu. Bebisen trycker på blåsan och mina toalettbesök blir allt mer frekventa. Det börjar bli tungt och jobbigt att gå i trappor och jag får en del sammandragningar när jag anstränger mig. Bara att vända sig om i sängen eller ta sig upp ur soffan kan jämföras med ett lättare aerobicspass.

Jag kan även konstatera att mina fötter har antagit en helt ny skepnad. De har börjat svullna nu så jag måste investera i ett par stödstrumpor. Märker även att resten av kroppen har lagt på sig en del vätska senaste tiden, känner mig ganska "svampig" i både armar och ben. Jag har även lite ont i lederna både i fingrar och tår vilket, enligt barnmorskan, beror på vätskan. Men det är inget att beklaga sig över, för så ont gör det inte. Vätskan kommer dock att märkas på vågen vid nästa barnmorskebesök, befarar jag...hjälp!

Vi får besök av ett par goda vänner, Eva och Magnus, från Gävle ett par dagar. Det ska bli SÅ roligt. Det är redan två år sedan vi sågs sist så nu laddar jag upp för ett par härliga dagar! :) 

Igår var R och jag på IKEA, precis som resten av alla malmöbor! Det var så mycket folk att det var svårt att få en sittplats i restaurangen. Vi åt lunch och sedan shoppade vi lite förbrukningsvaror, några saker till Apan och ett nytt skåp i samma serie som vi redan har och som får bli hans garderob. 

Magen växer så det knakar...

Magen v. 33+5

Bebisen v. 34


Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.
Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.
Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.
Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem. 
Källa: Bli mamma

Sista skörden

Idag fick jag sista skörden sparris skickad från morfars trädgårdsland för i år... nu ska sparrisen "vila" för att förhoppningsvis ge en lika bra skörd nästa sommar. MUMS!

Skalade och redo för grytan 
Goda knoppar