torsdag 23 februari 2012

Kakbak

Igår jobbade R jour igen så idag överraskar jag honom med busenkla chokladkakor till kaffet när han kommer hem. En plåt brändes lite lätt så den åkte direkt i soporna. Lika bra kanske för det räcker gott och väl med de kakor som blev kvar.


Recept på Chokladbröd (ca 70st):
250 g smör eller margarin
3 dl florsocker
5 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Till garneringen behövs 1 uppvispat ägg till att pensla med, samt pärlsocker att strö över längderna.

Gör så här:
Blanda smör och florsocker. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda väl.
Dela degen i 6 bitar och rulla ut varje del till en lång rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till rullarna lätt med handen, pensla med ägget och strö över pärlsocker.
Gräddas på 175°C mitt i ugnen i ca 12-15min (Håll koll!). Ta ut och skär längderna i lätt sneda bitar när de ännu är varma.

Att hålla tass räcker ofta, men inte alltid.


I söndags kväll när vi kom hem från våra vänner i Lund så hade vår norska skogkatt, Duneyer, kräkts på flera ställen så vi satte undan maten. Jag misstänkte först att det var en hårboll på väg, men ingen hårboll kom. På tisdags morgonen tyckte jag även att hon började se uttorkad ut och då hade jag haft henne avskilt hela natten så jag kunde se att hon inte rört maten och bara druckit sparsamt. Hon var inte sig lik. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som var fel men vi såg på henne att hon mådde dåligt. 

Så fort R kom hem från jobbet så åkte han med henne till Djursjukhuset och de röntgade henne och såg en knöl i buken. Misstänkt tumör. De lade in henne och igår gjorde de ultraljudsundersökning. Efter ultraljudet ringde de och sa att knölen inte såg ut som en karakteristisk tumör, utan det kunde eventuellt röra sig om en abscess (varböld/varansamling). För att vara säkra behövde de dock öppna buken och titta efter. Vi beslutade att de skulle operera henne och titta efter. Var det en tumör ville vi att de skulle låta henne somna in på operationsbordet, i annat fall ville vi ge det ett försök. Vid operationen konstaterade de att det var en abscess och de fick operera bort 25 cm av tarmen och hon ska nu ligga med antibiotika intravenöst i några dygn. De passade även på att ta bort livmodern som vi bett dem om när de ändå var där inne och bråkade. Anledning till varför Dunni fått en abscess vet vi inte (de hittar ingen tumör och inget föremål hon svalt). Det kan tydligen bli så - även på människor, säger R. Det krävs bara att en bakterie får fäste och det finns det ju gott om i tarmarna. Ren otur alltså.

Både jag och R har varit väldigt ledsna och oroliga. Läget känns lite mer hoppfullt nu men oron är självklart inte över. R säger att det är allvarligt. Det är bara att vänta och hoppas att hon tillfrisknar. Dunni är ju en väldigt speciell katt, det vet alla som träffat henne. Det är väldigt tomt här hemma men jag är tacksam över att hon är i goda händer. Nu hoppas vi bara att det stämmer att katter har nio liv och att hon snart får komma hem till oss igen.