onsdag 23 mars 2011

Konsten att smickra en gravid kvinna

Finns det någon sådan bok mån tro? Någon som vet? Jag behöver isf ha tag i en sådan bok till R och det ganska snabbt...helst innan den där hormonella berg och dalbanan sätter igång. 


I går kväll när vi satt i soffan och slötittade på "Veckans brott" så tittar plötsligt R på mig och säger:
- Du börjar likna Leif nu.
- Leif?
- Ja, Leif GW Persson. 
- Jaha...?
- Ja, när du sitter ner så får du en sådan där kulmage som Leif har. 



Tja, kanske ligger det något i det. Jag gillar ju Leif, så det får gå..för den här gången alltså.

Leif GW Persson

Vecka 19

Enligt gårdagens RUL så blev jag framflyttad så idag går jag egentligen in i v. 20, men i bloggen gör jag som sist när jag blev framflyttad. Dvs. denna vecka utgår jag från den gamla beräkningen för att hinna med att skriva om vecka 19, men från och med nästa vecka så utgår jag från de nya beräkningarna. Lätt förvirrat, men BM sa att jag inte kommer att flyttas igen, utan nu är det BF 17/8 som gäller.

Höjdpunkten denna vecka var ju som ni säkert förstår gårdagens ultraljud. Måendet är som tidigare. Illamåendet kommer och går med ganska täta intervaller, men kräkningarna har äntligen minskat. Det handlar inte längre om några kaskadspyor (ursäkta) utan nu handlar det om ett par hulkningar och sedan är det klart. Inga andra krämpor och inte heller har det tillkommit något nytt på menyn, utan jag kör med min något enformiga kolhydratskost bestående av: pågenlimpa med gurka och flingsalt, äppel, fil och flingor, BRAVO tropisk juice, citronsaft och enorma mängder vatten. 

Nu har jag lyckats få R beroende av tropisk juice också, men vi försöker ransonera med ett glas per dag. I bland fuskar jag med två...som i går när jag firade ett lyckat ultraljudsresultat med ett extra glas juice.

Idag ska jag skära upp resten av bhindin som står i kylen så att kocken kan tillaga det i kväll när han kommer hem från jobbet. Faktum är att jag är en katastrof i köket. Det är ytterst få maträtter jag behärskar att laga och som faktiskt fler än jag också vill äta. Men det är ingen fara, jag har hittat en restaurangson som älskar att stå i ett hett och ångande kök med förkläde och röra i sina grytor med slevar och diverse redskap jag inte ens kan namnet på. R lagar mat utan kokbok och genom höftningar medan jag står med måttsatser, skedar och tillagar rad för rad ur någon bok... Jag har helt enkelt inte förmågan att "slänga ihop" något av det som finns hemma utan ska jag laga mat så handlar jag ALLA ingredienser som står i receptet (även om det bara är 1 krm av någon krydda) och oftast smakar det inte alls speciellt gott ändå. Det har hänt att maten jag lagat åkt rakt ner i soptunnan faktiskt, och inte bara en gång. Jag är någon slags matlagnings-inbecill helt enkelt. Undrar förresten om barn kan leva på burkmat tills de är 12 år och de sedan själva kan börja laga mat??! Det borde gå, jag är i princip uppvuxen på potatis och brun sås, makaroner och ketchup, tunnbröd och o'boy och jag har snart nått en gedigen ålder av 30 år.

Magbild v. 18+5

Bebisen v. 19
Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet.  
Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.
Källa: Gravid
Foster v. 19. Foto: Lennart Nilsson