tisdag 8 mars 2011

Vecka 17

Vecka 17 är här och tro det eller ej men jag börjar tro att illamåendet är på väg att ge med sig. Jag har inte kräkts på 5 dagar (!) och perioderna med illamående blir allt kortare och känns oftast inte lika intensiva. Igår var det bara en eller två gånger som jag kände mig riktigt spyfärdig och sedan mådde jag lite småilla i kortare perioder men resten av tiden avlöpte väl. Det är SÅ skönt. Jag passar på att njuta, för man vet aldrig när/om det vänder. Jag har kunnat äta riktig mat och det smakar GOTT. Vågen har också börjat öka så smått efter kräkningarna avtagit så nu ligger jag på totalt - 1,3kg sedan jag plussade. Jag får nog försöka hålla lite koll på den så att den inte börjar sticka i väg nu när aptiten återvänt. Känner ännu inget sug efter kakor, godis eller dyl. så det är ju iaf bra.


Jag ska försöka att städa igenom lägenheten under denna vecka. Det behövs kan jag säga. Efter drygt 2 mån sängliggande och illamående kan jag säga att städning knappast har varit prioriterat. Det har mer handlat om att försöka överleva. Det enda jag gjort sedan Nyår är att försöka dra ett par varv med dammsugaren med jämna mellanrum. Men allt är dammigt och golven behöver torkas av. 

Jag känner att magen växer och R har sagt att jag börjar bli lite "otymplig" nu. Speciellt om jag ligger ner i soffan eller sitter lågt (i bilsätet) och ska resa mig upp. Det ser nog inte så smidigt ut när jag tänker efter. Då börjar jag också känna att jag nog faktiskt är lite mer otymplig än vanligt. 

Jag känner också att jag blir väldigt lätt andfådd när jag går i trappor eller så. Det är stor skillnad mot innan. Det beror nog också till viss del på att jag inte längre äter min medicin så hjärtat arbetar inte lika effektivt som tidigare. Jag känner mindre av de ”tunga” hjärtslagen och extraslagen än tidigare men jag känner istället av episoderna med hjärtklappning mer än tidigare. Det kommer lite då och då, ibland när jag är i rörelse och ibland när jag bara sitter ner så känner jag hur hjärtat börjar rusa. Men det stör mig inte alls lika mycket som extraslagen som jag tidigare kände av så starkt. 

Jag försöker stoppa i mig ett par järntabletter i veckan men har inte lust att ta dem riktigt varje dag då man lätt blir förstoppad av dem sägs det. Jag känner mig mer trött på kvällarna och somnar ofta redan vid kl 22-23. Men under dagarna är jag pigg och vaknar även pigg som en lärka klockan 7 varje morgon. 

Magbild v. 16+4

Nu börjar det puta lite mer från sidan men...


Den nya Bolan "Älskad" med ett hjärta och tre vita sötvattenpärlor kom med posten idag, beställd från Signerat. Om ett par veckor är det dax att börja använda den. 

Framifrån syns kulan inte lika mycket än.
Bebisen v. 17
Fostret får nu underhudsfett under huden som vid förlossningen kommer att utgöra mellan 2 och 6 % av deras totala vikt. Detta kommer att hjälpa barnet att reglera sin kroppstemperatur när de föds. Den första avföringen (mekoniet) samlas upp i tarmen. Fostret väger nu ungefär 100 gram dvs har fördubblat sin vikt på två veckor och är 12 cm i sitthöjd. Fostret är nu stort som en kupad hand ungefär. Nu väger barnet mer än moderkakan. 
Det tar bara en halv minut för blodet att pumpas från barnets hjärta till moderkakan och tillbaka igen. I fjärde månaden uppgår den blodmängd som passerar moderkakan redan till cirka 27,5 liter om dagen. I slutet av graviditeten passerar 330 liter blod genom moderkakan var dag.
Höga ljud utifrån kan få barnet till att röra sig.


Källa: Babyboom