tisdag 22 februari 2011

Vecka 15

Vecka 15 är här. Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen. Det känns som att tiden verkligen rusar iväg. Jag hinner inte med. Jag dras fortfarande med illamåendet även om det inte känns riktigt lika intensivt och "kroniskt" längre. Det slår till med jämna mellanrum. Oftast mår jag illa i ca 5 omgångar på dagen och sedan hela kvällarna. Jag kräks inte riktigt varje dag längre och känner mig inte heller riktigt lika äckelmagad som tidigare även om diverse dofter ännu plågar mig. Synen och doften av rått kött gör mig ännu fruktansvärt spyfärdig, och jag förstår verkligen inte att människor faktist äter det där? 

Midjan är så gott som försvunnen och jag befarar att det kommer att dröja länge innan den återkommer. Om den återkommer, man vet ju aldrig. Jag ligger fortfarande på -1,8kg så vågen verkar ha stannat upp nu, men magen putar mer och bebisen växer ju som den ska. Jag har haft huvudvärk ett par dagar senaste veckan, en riktigt sprängande och intensiv smärta som kom från bakhuvudet. Det verkar dock ha gett med sig nu. Skönt! Ny favorit på menyn för denna vecka är: Bravo juice och iskall Mu-mjölk. Jag vet inte varför jag helt plötsligt blev sugen på det…kan inte minnas när jag köpte det eller ens drack O'boy senast…men kanske är det kalcium som kroppen vill ha? 

Jag längtar redan väldigt mycket till nästa gång vi får titta på Apan. Idag är det exakt en månad till RUL. Jag börjar känna mig ganska säker på vad det är för kön på bebisen men jag avslöjar inget förrän vi säkert vet. Magkänslan säger en sak men några av UL-bilderna tyder (i mina ögon) på det motsatta så jag börjar tro att magkänslan är fel. R är inte lika övertygad. Lyckliga blir vi såklart oavsett vem som gömmer sig där inne.




Magbild v. 14+4
Bebisen v.15
Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen. 

 
Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. 
Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.
Källa: Gravid 

I dag är vi 102 dagar på väg.

I dag är du 14 veckor og 4 dagar gravid.
Befruktningen ägde rum omkring:
26. november 2010
Hjärtat börjar att slå:
21. december 2010
Embryot rör sig:
14. januari 2011
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:
21. januari 2011
Alla inre organ är färdigbildade:
21. januari 2011
Risken för missfall avtar:
4. februari 2011
Illamåendet avtar för de flesta:
11. februari 2011
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):
18. februari 2011
Fostret sväljer och kissar:
4. mars 2011
Ungefärlig tid för ultraljud:
11. mars 2011
Du kan känna fostrets rörelser:
18. mars 2011
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:
1. april 2011
Fostret börjar att höra:
22. april 2011
Nio av tio barn överlever om de föds nu:
20. maj 2011
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
24. juni 2011
Beräknat förlossningsdatum:
19. augusti 2011
Källa: Babyvärlden