måndag 11 april 2011

Vecka 22

Illamåendet hänger kvar, men det är fortfarande mycket bättre än tidigare. Det är som om det har skett ett underverk, ett mirakel. Helt plötsligt kan jag ta mig ut i affärer, träffa vänner och äta igen, vilken frihet! Visst, illamåendet kommer och går men det är ingen risk för att jag ska kräkas längre och i jämförelse är det ganska fjuttigt mot vad det tidigare var.

Det var ett tag sedan jag kunde presentera något nytt på menyn. Men äntligen har jag funnit en ”ny” passion, nämligen pastasallad! Pastafjärilar, olika sorters sallad (mangold, röda blad, ruccola, babyspenat), lite majs, massor med ärtor, toppat med hemmagjord youghurt-dressing (eller vitlöksdressing) och rostade solrosfrön. Det är nu det enda jag vill ha i matväg både till lunch och middag. Varje dag! En annan grej som smugit sig in på menyn är en krämig och mjuk gorgonzola, gärna på en bit pågenlimpa. Ju värre den luktar, desto bättre!

Igår påbörjade jag "sanering" av lägenheten. Efter månader av ogjort dammande och putsande så behövs det verkligen. Igår hängde R borta hos sina kusiner på dagen och sedan var han iväg på någon  släktgrej på kvällen så jag passade på att städa det jag orkade. Jag känner dock att min kropp inte är vad den en gång ha varit. Efter två timmars städande och putsande så sade kroppen ifrån och jag fick lägga mig och vila en stund. Det är ännu mycket kvar att städa men det var skönt att få beta av en del av det som stått på den mentala ”Att göra”-listan.

Nu har jag känt hur Apan har börjat kicka mig på urinblåsan. Det känns inte alls speciellt angenämt och inatt sa jag till honom att han måste lägga av med det. Han kan sparka mig i magen som han gjort tidigare och lämna min blåsa ifred för om de där små fossingarna kan åstadkomma de där välplacerade kickarna redan nu så vågar jag inte ens drömma om hur det känns om ett par månader när han får in en fullträff på blåsan. (Hjälp!) Annars har Apan hållit sig ganska lugn sedan förra veckan. Känner visserligen av honom nästan dagligen, men det är bara enstaka små buffar än så länge.

Magbild v. 21+5
Ev. lite "laktos-put" ovanpå kulan, men...
NU händer det grejer, eller hur?
Bebis v. 22
Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.
Källa: Gravid