måndag 25 april 2011

Vecka 24

Jag känner inte av några sammandragningar eller liknande som jag har läst att man kan börja göra vid den här tidpunkten. Däremot känner jag sedan ett par veckor tillbaka en del växtvärk på min högra sida när ligamenten töjs. Känner även att jag snabbt blir trött och får ont i rygg, höfter, ben och fötter när jag går eller står. Jag känner mig även mer trött och slö och somnar oftast på soffan med huvudet i R knä tidigt på kvällen. Kanske är det för att jag slarvar endel med järntabletten (hoppas inte att R läser detta.)

Jag tycker mig kunna börja ana en svag hormonrand på magen nu, men bara i vissa ljus. Jag upptäckte den när magbilderna till v. 22 var tagna. Antingen är det en hormonrand eller så är det kanske för att håret på kroppen har mörknat och blivit längre sedan jag blev gravid och det lägger sig i en slags bena rakt över magen. Det är lätt att se randen i spegeln och på vissa foton, men om jag bara drar upp tröjan så är den inte lika tydlig och ibland syns den inte alls. Naveln börjar sakta krypa utåt och jag känner kanten till livmodern ca 5cm över naveln. Jag ser också att magen börjar dra sig uppåt en smula och jag känner att det påverkar andningen en del.

Jag har fått dille på ögonblink chokladdryck (den som blandas med varmt vatten). Försöker hålla mig till en kopp på morgonen och ibland lyxar jag till det med en kopp på kvällen också. Det är nog det enda jag känner mig riktigt sugen på och som kanske kan klassas som en lätt form av begär. Det är dock inte så illa som de där helknasiga cravings jag hört att folk har drabbats av…jag skulle ju kunna låta bli det om jag bara ville.

Känner av Apans sprattlande varje dag nu och ofta kickar han så hårt att vi kan känna det utanpå magen också. Han har någon slags förkärlek att kicka mig på blåsan och precis bakom naveln. Vid sextiden på morgonen tycker han att det börjar bli dax för ett toalettbesök så att han kan slumra vidare. Då kickar han mig ett par gånger på blåsan och sedan lommar jag yrvaket iväg till toaletten. Efter det somnar Apan om igen och jag sätter mig i soffan och hälsar en ny dag välkommen. 

Än så länge håller illamåendet sig i schack. Det finns ännu kvar, svagt, och sköljer över mig med jämna mellanrum men oftast går det över så fort jag äter/dricker något. Äpplen är bäst för att bota det tycker jag och numera ligger det alltid ett äpple i min väska om jag ska åka någonstans. Vikten ligger i princip stilla, det slår på några hekto från vecka till vecka men jag ligger ännu på minus sedan startvikten trots att jag äter mycket mer än tidigare och får behålla allt jag stoppar i mig.

Den gråa kurvan är min viktutveckling under graviditeten.
Jag ligger fortfarande under den röda linjen. So far, so good!

På namnfronten så har vi kommit en liten bit på vägen. R morfar hade ett fint mellannamn, Vilhelm, som jag gärna låter gå vidare till Apan (som mellannamn). På min sida har vi Hjalmar som släktnamn, både på min mormors och morfars sida. Det tycker jag också är ett helt okej mellannamn som jag kan tänka mig. Vi får se om vi kan få ihop detta namnpusslande till något konkret så småningom. Förnamnet är fortfarande samma som vi varit inne på hela tiden. Vi har inte kommit på något som vi tycker passar oss och Apan bättre hittills.

Magbilderna är tagna på morgonen, innan frukost (så den ser kanske lite mindre ut)…och pimpad med lite ränder från lakanet.

Magbild v. 23+5


buff buff

Bebisen v. 24


Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.
Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.
Källa: Gravid

Lyxknäcke


Pyramidbageriet


För er som också älskar knäckebröd så vill jag tipsa om detta. Ett knäckebröd från Batanun med…lyssna nu…melonkärnor och linfrön! Supermumsigt med saltat smör (t.ex. bregott mellan). Tunt, knaprigt och helt enkelt beroendeframkallade.

Det finns i olika smaker och jag har sett att det finns att köpa på både ICA Maxi och Coop Forum, pris runt 28kr. Spring och köp!