tisdag 1 mars 2011

Vecka 16

Efter fredagens kräkfest (nytt ”rekord” på 9ggr) så sov jag i princip bort hela lördagen. Jag kände mig mer död än levande och kunde tyvärr inte heller följa med på Melodifestivalen på ”nya” arenan som en vän hade bjudit med mig på. Söndagen avlöpte hyfsat okej och R och jag satte oss i bilen och tog en tur. I söndags var också första gången på länge som jag kunde följa med in i affären när vi skulle handla. Kön ringlade sig lång och efter en stund kände jag mig helt svimfärdig och illamående så jag fick sätta mig på en stol och vila medan R betalade och packade i varorna. Jag har verkligen inga extra krafter på lager känner jag. Minsta ansträngning och jag blir helt slut i hela kroppen.

Igår, måndag, mådde jag inte illa på HELA dagen! Det är banne mig första dagen sedan nyår som detta hänt och först satt jag bara i soffan och njöt av att må bra och sedan passade jag på att dra ett varv med dammsugaren och fixa disk och vika tvätt. Jag kom knappt ihåg hur det var att inte må illa. Vilken underbar känsla! Idag mår jag som vanligt igen - illamåendet kommer och går. 


På menyn denna vecka står tacos och det är också första gången i år som jag har lyckats peta i mig lite quorn. Jag kan dock bara äta väldigt små portioner, men det är ändå ett framsteg. Tropisk juice från BRAVO är ännu en höjdare, liksom filmjölk med K-special och äpplen. I helgen festade jag loss på en ask sockerfria Läkerol original också! Gött!

Jag känner att magen har börjat växa nu och nästan alla byxor jag har sitter för tight runt magen…även de nya jeansen som jag köpte precis innan jul (Nya jeans…Hallå...hur tänkte jag egentligen?!) Jag känner även att mina vinterjackor börjar bli tighta men jag hoppas att våren snart kommer så att jag slipper ha dem allt för länge till. Det är ju ändå ganska tacksamt mode att vara gravid i nu. Det finns ju en uppsjö av vanliga oversize-tröjor och tunikor som ger god plats åt en växande mage…och kropp.



Magbild v. 15+4

Bebisen v. 16
Din bebis är nu ungefär 80 gram och 11-14 cm stor! Det är inte bara fostret som växer, utan också livmodern och moderkakan blir större för att kunna försörja utrymme och näring till ditt växande barn.



Bebisen kan nu gripa med händerna, sparka och till och med göra kullerbyttor! Huvudet är nu upprätt och i ansiktet utvecklas muskler som gör att den redan kan grimasera, som att till exempel kisa, rynka pannan och öppna munnen. Skelettet har nu tillräckligt med kalcium för att kunna synas på en röntgenbild. Naglarna är väl utvecklade och benen är längre än armarna.
Då fostret rör sig allt mer och allt livligare så kan du möjligen börja känna dess rörelser i magen. En del kvinnor säger att det känns som gaser eller att magen kurrar. Om du inte känner bebisens rörelser ännu så ska du inte oroa dig, eftersom det kan dröja ända till vecka 20 innan du känner något. 
Källa: Blimamma

Bild från v. 16. Lennart Nilsson.