fredag 7 januari 2011

Vecka 8

Nu traskar vi in i vecka 8 och konstaterar därmed att två månader har tickat förbi. Vi har berättat den stora nyheten för våra familjer och några av våra vänner. Den första skvallrade jag till redan dagen efter att jag kissat på stickan. Det är svårt att hålla sig och hon är en av mina bästa vänner. De flesta av våra bekanta kommer dock att få reda på nyheten när vecka 12 har passerat och vi kan känna oss lite mer säkra på att allt är i sin ordning. Tiden går fort, men ändå sakta på något vis. Illamåendet har satt igång på allvar. Det är väl som det ska antar jag och hoppas bara att det snart går över. Tacka vet jag blåbärssoppa och knäckebröd!

Jag har varit i kontakt med min läkare och hon har valt att sätta ut min medicin (metoprolol) pga. graviditeten. Jag har en massa arytmier och jag ser inte fram mot att vara utan den resten av graviditeten. Måste jag? 4 tabletter kvar…jag delar dem på mitten, då räcker de iaf halvdant en vecka till. Jag hade hoppats på att få äta medicinen så länge som möjligt och vad jag förstår så är det främst i tredje trimestern som man bör vara försiktig med betablockad. Det kan hämma tillväxten, minska flödet i navelsträngen och ge barnet en lägre hjärtfrekvens bl.a. Men jag får väl försöka att stå ut, vi vill ju inte att bebisen ska påverkas negativt såklart.
Magbild v. 7+5
Bebis vecka 8
Nu är ditt embryo mellan 14 och 20 millimeter långt, det är ungefär lika stort som ett hallon. Embryot är i röresle hela tiden, hjärtat slår och blod pumpas genom navelsträngen. Embryot har börjat få mänskliga drag som ögonlock och spetsen av en liten näsa börjar synas. Munnen och örat börjar växa fram. Embryots bröstkorg börjar ta plats. Även fingrar och tår börjar utvecklas som i slutet av veckan syns. Man kan redan nu mäta hjärnaktiviteten hos fostret. Källa: Min bebis