onsdag 4 september 2013

Vecka 38

Nu har nedräkningen börjat på riktigt. Färdigbakad och 9 kg plus är detta kanske den sista magbilden för denna gång. Mår för tillfället otroligt bra och förutom att det är lite svårt att sova och vända sig i sängen så ska jag inte klaga. Ligamentet gör inte ont längre, har inte ont någonstans faktiskt. Inte ens i ryggen. Men jag är TRÖTT. Trött och väldigt förväntansfull. Elliot väntar också på syster och pratar mycket om "beesen". Han sitter i babyskyddet och vill bli gungad, lyssnar på speldosan och klappar och pussar magen. Nu pratar vi varje dag om att lillasyster snart kommer och att mamma ska åka till doktorn och att mormor kommer och leker med honom då. Jag vet inte riktigt hur mycket han kan ta in, det är ju faktiskt lite svårt att greppa själv. Vi pratar mycket om att bebisar mest sover och inte kan leka och att de tuttar på mammas tutte när de ska ha mat. Jag visar bilder på Elliot när han var pytteliten. Elliot verkar ta allt med ro förutom en enda sak och det är "beesen sova annan säng". Ja, tydligen får inte bebisen sova i samma säng som mamma och Elliot. Allt annat verkar vara okej.

Om vi är klara med förberedelserna? Inte den här gången heller, vagnen väntar vi ännu på, kartongrummet är en enda röra och säng och sovbiten har vi inte löst. Namndiskussionen är näst intill obefintlig, kanske blir det så att lillasyster förblir namnlös, eller så kanske något namn klickar till när hon väl är född. Nåja, ett av mellannamnen är iaf klart och det blir Ida efter min mormor.

Kulan v. 37+6

Bebis

Nu är bebisen ca 47 cm lång och väger 3,1 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden.