onsdag 16 februari 2011

Cellprov

Idag har jag varit vid barnmorskan och lämnat cellprov. Det var första gången jag tog mig i kragen och gick dit, alla kallelser som jag fått hittills har krockat med något annat. Men nu tänkte jag att innan jag fyller 30år så SKA jag dit. Jag har även fått reda på att ett par bekanta fått beskedet "cellförändringar" (vilket inte behöver betyda cancer) och det var en stor bidragande orsak till att det kändes extra viktigt för mig. Det är ju någonstans runt 25år som man börjar känna att man faktiskt är dödlig. 

Malmö har börjat med en kampanj som heter "Rädda Livmodern" genom att ha en buss som de kör runt med och ställer upp på olika platser i Malmö för att locka fler kvinnor till att göra cellprov. Jag tycker att det är ett riktigt bra initiativ och jag hade egentligen tänkt att gå till bussen för att uppmuntra deras rullande verksamhet men så gick jag på en drop in tid hos barnmorskan istället. 

Varje år drabbas omkring 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. En av dessa kvinnor kan vara Du eller Jag. Genom att lämna cellprov kan man i ett tidigt skede upptäcka eventuella cellförändringar och därmed också rädda många liv. 

Har du inte heller lämnat cellprov, så passa på att göra det nu medan kampanjen är igång!

Här finns information om tider och platser där du kan hitta bussen: 
http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=322449 

Rädda Livmodern