fredag 18 februari 2011

Vecka 14

Denna vecka har nog varit den bästa på hela 2011. Illamåendet hänger envist kvar men det har ändrat karaktär. De sista fyra dagarna kommer illamåendet mer i vågor, det kommer och går. Det känns inte heller riktigt lika intensivt, vilket känns bättre för då hinner jag få upp modet och hämta mig lite innan nästa attack kommer. Kvällarna är fortfarande värst men jag har kräkts lite mindre de senaste dagarna än tidigare. Kanske är det på väg att vända åt rätt håll nu? Vågar knappt hoppas! 

Nästäppan är nästa problem. Är mer eller mindre tät och småsnorig hela tiden känns det som och en natt drömde jag tom med om näsdroppar. Den värsta tröttheten är över även om min fulldos av illamåendepiller gör mig mer än lovligt såsig i knoppen. 


Jag har ännu svårt för dofter, speciellt matos och synen av äckliga saker utlöser ännu kräkreflexerna…som tex. när Plura visade upp en slemmig bläckfisk i tvrutan. Då var det bara att rusa till toaletten. Eller igår när grannen på bottenplan satte in säkerhetsdörr och hantverkarna borrade och hade sig så att det luktade trä i hela trapphuset. Men jo, lite bättre känner jag mig trots allt. Jag har lyckats peta i mig lite riktig mat denna vecka också. I lördags blev jag helt plötsligt sugen på en veg. hamburgare?! Från att inte ens kunna tänka tanken på mat innan. Under veckan har jag även lyckats peta i mig en och annan klyftpotatis. Igår beställde vi take away lunch från V.E.S.P.A i Västra hamnen (det var min sena Alla hjärtans dags present till R). Jag åt en supergod pastarätt "TORTELLONI AI QUATTRO FORMAGGI" som var Ricotta- och spenatfyllda tortelloni i en krämig ostsås, gjord på fyra sorters ost, färskriven parmesanost, grovmalen svartpeppar och färsk basilika, till det fick jag sallad och gott bröd. R valde en pizza som han tyvärr inte var så nöjd med. Jag fick mycket mat så det räckte både till lunch och middag trots att jag gav R halva portionen till middag. De sista bitarna som jag inte orkade nasslade han glatt i sig från min tallrik. Det är helt klart en rätt som jag kan tänka mig att beställa igen!


Igår på inskrivningen så låg vikten på totalt -1,8kg så resten var nog vätska som jag hade tappat förra gången. Känns iaf skönt att inte vågen har börjat peka uppåt ännu, för det kommer den med största sannolikhet att göra förr eller senare. Jag tycker dock att magen har börjat växa lite nu och den kännas hårdare under naveln. På kvällarna så svullnar magen upp till en mindre badboll


Magbild v. 13+5
Bebis v. 14

Din bebis är nu 8.1 till 11.4 cm från huvud till stjärt, och väger omkring 52-68 gram. Storleken motsvarar ungefär en grapefrukt. 
Ansiktet hos fostret utvecklas alltmer; nu kan man tydligt se en näsrygg och att öron och ögon vandrar mot sina slutliga positioner på huvudet. En annan stor förändring är bildandet av lanugohåret som är ett fint hår som växer över hela kroppen i virvlande mönster efter hudens struktur (som senare bland annat kommer att utgöra bebisens fingeravtryck). Lanugohåret kommer att falla av innan förlossningen och ersättas av grövre hår.
Bebisens sköldkörtel har mognat och börjar producera hormoner. Om bebisen är en pojke så bildas en prostata, och hos flickor vandrar äggstockarna ner från magen till ljumskarna.
De mjuka broskdelarna börjar nu också delvis att omvandlas till skelett. Bebisen har ögonbryn men inga ögonfransar.
Källa: Bli mamma