fredag 11 februari 2011

Kulan

..syns något mer när jag sitter ner har jag märkt. Det ser lustigt ut, jag känner inte igen mig själv. Men värre blir det, säger de som vet! 

kulan v.13

Den första "mammatröjan" invigs, det finns gott om plats kvar :)

Vecka 13

Intet nytt på den här fronten, jag mår ännu fruktansvärt illa och allt jag försöker äta på kvällen kommer i princip på retur. Idag vägde jag mig igen och sedan förra veckan har jag tappat lite mer i vikt. Vågen visar nu totalt -2,3kg. Det kan dock till viss del bero på gårdagens kräkmarathon (8ggr) och vätskeförlust, så jag får väl väga mig i helgen igen och se. I går var min värsta dag hittills, kände mig helt utmattad och skakig i hela kroppen. Jag har märkt att jag är törstig hela tiden. I går hällde jag upp allt vatten jag drack på kanna och kan konstatera att jag drack över 4l igår. I princip allt kom på retur. R blandade ihop en kanna med vätskeersättning som jag ska jobba på att få i mig idag. Han färgade den rosa med saft och det ser genast mer lockande ut då. Jag har ännu skräckminnen från det att jag var liten och periodvis "levde" på vätskeersättning. Fyy...

Det känns som om den värsta svullnaden kring magen har lagt sig nu. Jag vet inte om det syns någon skillnad direkt, men jag känner mig iaf inte lika uppblåst som tidigare. Ännu är det ingen större kula att tala om och magen går ännu att dölja med en stor tröja. På menyn v.13 står det: Minibaguetter med körsbärstomater och flingsalt. Knäckebröd med eller utan smör. Honungsmelon och kiwi. Det är hopplöst att inte ha någon riktig aptit. Börjar bli lite orolig för att illamåendet inte ska gå över. Den magiska veckan är här och än så länge känner jag ingen förbättring. Att jag inte har kommit iväg på min manikyr sedan innan jul - det är ett tydligt tecken på min dekadens! Humöret är ännu lugnt och fint. Är det bara skitsnack att man ska bli så där rabiat när man blir gravid? Det verkar nästan så.. Låt oss iaf hoppas på det. Inga cravings, so far.

Magbild v. 12+5
Det mest matiga jag fått i mig på hela veckan.
Bebis v.13
Moderkakan sköter hela utbytet av näringsprodukter och avfallsprodukter. Den producerar också hormonerna progesteron och östriol som hjälper kroppen att bibehålla graviditeten. Tidigare producerades blodkropparna i gulsäcken, som egentligen inte har någon annan uppgift, men nu har gulsäcken tjänat sitt syfte. Från och med nu producerar fostrets lever och mjälte blodkropparna - och snart börjar också benmärgen att producera blodkroppar.
Barnets ögonlock är stängda för att skydda ögonen som är under utveckling. Fostret kan också vara kapabelt att stoppa en tumme i munnen även om sugmuskulaturen inte är färdigutvecklad än. flera revben kan vara synliga och vävnader som kommer att bilda ben är under utveckling i fostrets huvud, ben och armar. Buksopttkörteln har börjat producera insulin. Huvudet växer långsammare än tidigare. få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Källa: Barntotal