Recept
Degen räcker till 32 normalstora lussekatter.
50 g jäst
150 g smör (nej, det går inte lika bra med margarin)
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1 g saffran
250 g kesella
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl special
russin
1 uppvispat ägg till penslingen
Smula ner jästen i bunken. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken, se till att degspadet blir fingervarmt (37°C).
Under tiden mortlar du saffran tillsammans med lite av sockret.
Häll i lite av degspadet i bunken och blanda väl med jästen. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och kesella. Blanda väl och tillsätt sedan ägget. Arbeta in mjölet till en smidig deg, spara lite mjöl till utbaket.
Sätt degen att jäsa övertäckt med en bakhandduk i 60 min (minst).
Nu börjar det roliga... forma lussekatterna, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, stoppa ner russinen. Låt jäsa till dubbel storlek (ungefär 20-30min). Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 250°C i 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar